RéKaLand

Reggae kisokos: Lárifári? Rasztafári!

2017. augusztus 07. 23:01 - rekavojnics

5 nap Jamaica

Július 25 és 29 között megjártam a reggae fesztivál helyszíneként kijelölt Ceglédfürdőt, ahol alapos betekintést nyerhettem egy számomra eddig teljesen ismeretlen világba, ahol az alaphangulatot a reggae zene, a divatot a szedett-vedett cuccok, az életérzést pedig a füves cigi szolgálja. Kiemelek egy részt a naplómból, hogy milyen gondolatok kavarogtam bennem a Reggae Camppel kapcsolatban:

Day #1

A reggeli koránkelés ellenére (hajnali 5 óra, te szentséges ég!) teljes mértékben aktívnak érzem magam. Joggal merül fel a kérdés, ez a mondat tényleg az én tollamból származik-e, aki köztudottan előbb eszi meg a vekkert, minthogy felkeljen rá. De meg kell erősítenem az imént állítottat, valóban ébren vagyok, sőt! Éppen vonaton robogok Cegléd felé a barátommal.                                                                                                                                          
Kérdezhetnétek: megőrültem-e? Július 25-e van, a Reggae Camp 1. napja, ez pedig azt jelenti, hogy tényleg megőrültem, mert Dénessel hamarosan megérkezünk a táborba, ahol 5 napon keresztül egy sátorban fogunk élni internet, higénia és kényelem nélkül. Bahh.                                                                        
A másik dolog, amitől tartok, az a bulizás. Nem igazán szeretek fesztiválozni a vérszegénységem miatt (sajnos hamar kifáradok, de igyekszem majd becsületesen beszedni a vastablettáimat meg a vitaminokat.) Zenei téren a reggae messze áll tőlem, meg alapjáraton a rasztákat, mint szubkultúrát sem tudom hova tenni...                                                                                                                      

Napjainkban a raszta kultúra egy nem megértett és sokak által elítélt közeg. Gondolkodjunk! Mi jut eszünkbe a rasztákról? Igénytelen, csövelő, hosszúhajú emberek, akik fura göncökben és fűtől bódultan közlekednek Bob Marley-t bömböltetve. Valamiért ez a sztereotípia uralja a köztudatot, és a tudatlanságban dagonyáztam én is július 25-ig. Azonban a helyzet a kezdeti negatív hozzáállásom után napról napra változott. Próbáltam megérteni és beleélni magam egy (az én életstílusomtól teljesen eltérő) kultúrába. Öveket becsatolni, irány a raszta paradicsom! Először is következzen egy rövid összefoglaló arról, kik is ők?

Bármilyen különös, nem a hajuk miatt hívjuk a rasztákat rasztának, hanem a vallásuk miatt. A rasztafári vagy raszta vallás egy jamaicai mozgalomból indult ki az 1930-as években, fekete rabszolgák lázadásával. Sajátos Biblia-értelmezésüknek köszönhetően a híres etióp császárt, Ras Tafarit ruházták fel halála után isteni hatalommal. Jamaicát a rabszolgák magának a Pokolnak tekintették, Etiópiához viszont egyfajta mennyországi jelentés párosult a császár (későbbi nevén Haile Selassie) miatt, és szép lassan kialakult a magukat rasztáknak nevező jamaicaiak vallása, akik haláluk után az etiópiai Zyon-hegyre jutnak, ahol oroszlán (állatok királya) képében a császár várja őket. 

Jamaica (balra) zászlója és Etiópia (jobbra) színei az oroszlán szimbólummal
jamaica-26979_960_720_1.png tumblr_inline_n6hx7ptjgp1rlktta.gif

Beszéltünk már a vallási alapokról, most vessünk egy pillantást a kultúrára! Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy minden raszta ezen elveket vallja, de a vérbeli jamaicai követőket a következő pontok alapján lehet felismerni: 

 • Harcolnak Babilon ellen, ami magába foglalja mindazt a gonoszt, ami a kapitalista és elnyomó rendszer, vagy pedig az emberi gyarlóság okán jön létre.  
 • Sokan közülük vegetariánusok (vagy vegánok), azaz nem eszik meg az állatokat (és azok termékeit).
 • Fontos szimbólumaik a trikolor (Etióp zászló), a békejel, a dreadlock (raszta haj) és a ganja (marihuana/fű/kannabisz/stb.)
 • Felfogásuk szerint a magántulajdon nem létezik, minden közös, gyakran kolóniákban élnek, és nem törvényeket, hanem a vallásukat követik.
 • Törekednek a pozitív felfogásra, segítik egymást. (Nagy sietségemben a sátram felé véletlenül nekiütköztem egy srácnak, és még ő kért bocsánatot!)
 • Magyarországon természetesen a követők nem élhetnek teljesen rasztaként, hiszen nem adottak azok a lehetőségek, mint Jamaicában, mert másmilyen az ország társadalmi, gazdasági és kulturális helyzete.

Néhány szó a füves cigiről: A raszták előnyben részesítik a ganját az alkohollal szemben, mert gyógyító, jótékony hatást tulajdonítanak neki. A használó egyfajta spirituális élménnyel gazdagodik, a kultúrájuk (vallásuk) szerves része csakúgy, mint a keresztényeknél a misebor. Mivel nem szintetikus eredetű, hanem az anyaföldből nő ki, ezért úgy tartják, hogy egy spangli elszívásával csupán közelebb kerülnek a természethez.

Rengeteget tanultam ebben az öt napban. Sajnos többször választjuk az egyszerű utat: magunkat tekintjük a követendő példának, és a saját normánktól eltérőt pedig elintézzük egy "ez hülye" legyintéssel. Örülök, hogy elmentem a Reggae Campre, mert azóta más színben látom a világot.:)
20750639_1633708813314563_1528298021_n.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

5 tipp a lustaság leküzdésére

2017. július 30. 22:43 - rekavojnics

Hogyan lettem napról napra fittebb?

Érezted már azt, hogy mire feljutsz a harmadik emeletre, kiszakad a tüdőd a helyéről? Vagy a busz után kéne szaladni, de inkább legyintesz, és mész a következővel, mert az a kemény három méter kocogás túlságosan halálos lenne? Esetleg beszéljek arról az érzésről, amikor két tűz közé kerülsz? Szomjas vagy, de éppen egy jó kis film megy a TV-ben, amit a kényelmes kanapéba süppedve nézel, és inkább tűröd azt, hogy a szervezeted már a nyáladat is felélje, de te egy darab fa vagy, és a fák bizony nem mozognak. Kivéve az entek, bár ők is csak muszájból.

Általános iskola alatt hat évig versenyszerűen röplabdáztam plusz még a tornaórák, gimiben is még ott volt a heti három tesióra, egyetemen egy év előírt tesi, de utána semmi. Immáron, hogy nem volt kötelező sportolnom, önámító módon a tanulás melletti időhiányra hivatkozva nem végeztem semmilyen testmozgást. Az étrendem is hagyott maga után némi kívánnivalót, mert sajnos imádom a gyorskajákat. Ezért nem csoda, hogy szép lassan gyarapodtak rajtam a grammok, dekagrammok, amiket kedves barátaim, a kilócskák követtek. A bejegyzés főleg azoknak szól, akik hozzám hasonlóan nem kifejezetten fogyni és izmosodni szeretnének, hanem egy egészséges napi mozgásrutint kialakítani. Először az alapot kell megteremteni, abból már lehet építkezni, és azt mondom, kell is, mert egyetlen testet kaptunk, kötelességünk vigyázni rá és fejleszteni.

nevtelen.png 20496477_1624853744200070_894282635_n.jpg

A fitt életmód fenntartásához nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás. (Most csak az utóbbiról lesz szó, az egészséges táplálkozásról a következő cikkemben olvashatsz.) Néhány pontban összeszedtem, hogy nekem hogyan sikerült megváltoztatnom az életemet és fitté varázsolnom magam:

1. Csináld ésszerűen! Az a tapasztalatom, hogy nem szabad nagyban kezdeni, teljesíthetetlen edzésterveket kitűzni, mert egy idő után belefáradunk és abbahagyjuk az egészet. Gyakran beleestem abba a hibába, hogy nem voltam reális magammal szemben, és elkezdtem olyan 3 hónapos haslaposító/guggolós/fenékfeszesítő cselendzset (igen-igen, sokat kipróbáltam), amik közül még egyet se teljesítettem. Nekem ezek a "csináljuk ugyanazt a gyakorlatot minden nap, növelve az adagot" tervek nem válnak be, mert nincs elég kitartásom hozzájuk. Érdemes inkább kisebb, ésszerűbb célokat kitűzni, mert sikerélményt adnak. 

2. Mozogj minden nap! Nem kell nagy dolgokra gondolni, még csak felszerelés sem kell hozzá, ráadásul az is mindegy, hogy a nap melyik szakában csinálod. Tervezd meg előre a napod, és ne felejts el beiktatni magadnak naponta kb. egy óra testmozgást! Hangolj össze különböző tevékenységeket, feladatokat! Például lehet úgy is TV-t nézni, hogy a reklámok alatt ugrókötelezel vagy hasprésezel. Ha boltba mész, akkor hazamehetsz a hosszabb úton is. Kutyasétáltatásnál a kutyus is biztos örülne egy jóleső futásnak. Egy idő után észreveszed magadon a változást. Most nem csak a kilók leadására gondolok, hanem hogy energikusabb leszel, és közelebb kerülsz a tested szeretetéhez. (Teljes mértékben megelégedni sosem fogunk a testünkkel, de megtanulhatjuk elfogadni, és a mozgás hozzásegít minket ehhez.) 

3. Mozogj változatosan! Ismerkedj meg minél több mozgásformával, olvass utána edzésterveknek, de érdemes nem beszűkíteni magadat egy adott mozgástípusba, hanem minél több dolgot kipróbálni. Gondolj bele milyen lenne, ha minden nap spenótot kapnál ebédre. Szörnyen unalmas lenne, még annak is, aki egyébként szereti azt a zöldséget. A tested is megérdemli, hogy új és új élményekkel lásd el. 

4. Fogd fel jutalomként! Mozgás közben a szervezeted adrenalint és boldogsághormont termel, vagyis a sport egyfajta jóleső érzéssel párosul. Miért kéne teherként nehezednie rád?  Azt csináld, amit szeretnél, amikor szükséged van rá. Rossz a kedved? Fuss egy kört! Fel vagy pörögve? Csinálj ötven felülést! Találkozol a haverokkal? Menjetek el sétálni vagy sportoljatok az XBoxon! Ne ess abba a hibába, mint a legtöbben, hogy nem a mozgás szeretete miatt csinálják, hanem csak az eszközt látják a testmozgásban. Például: "Azért szenvedtetem a testem napi 3 óra edzéssel, hogy lefogyjak 20 kilót egy hónap alatt." Nem szabad, nincs értelme. Abból a három órát nyugodtan lecsapolhatod, marad másra is időd, és nem fogod magadat a nap maradékában walking dead szereplőnek érezni. Hosszútávon jobban ki lehet jönni a rendszeres edzésből, ha magáért a mozgásért, élményért végzed.

5. Ismerd meg magad! Tudd, hogy mire van szüksége a testednek! Ha fogyni szeretnél, akkor kardiózz, de ha az izomnövelés a te pályád, akkor érdemes erősítő gyakorlatokat végezni. Sokan azért nem sportolnak, mert nem találták meg a leginkább hozzájuk illő edzésformát. Vannak, akik egyedül szeretnek edzeni, és vannak, akik inkább társaságban érzik jól magukat. Egyesek az egyéni, mások a csapatsportokat preferálják. Én ilyen téren inkább egyéni versenyző vagyok, jobb szeretem, ha nem zavarnak sportolás közben, végig magammal tudok foglalkozni. Például egy konditeremben feszélyezve érzem magam, nem tudok úgy kikapcsolni, mint négy fal között. Felejtsd el a kifogásokat, mert alternatívák igenis vannak! Ha nem vagy megelégedve a testeddel, akkor nem muszáj elmenned konditerembe, otthon is ugyanúgy elvégezheted a gyakolatokat. Ma már olcsón beszerezhetők különféle eszközök (húzódzkodó, gumiszalag, kézisúlyzó, fekvőtámaszbak, marokerősítő, stb.), de ezek nélkül is tudsz felüléseket, fekvőtámaszokat, lábemeléseket csinálni. 

Íme egy lista arról, hogy nekem mik a kedvenc mozgásformáim: 

 • Wii: Bizony, talán nem is gondolnád, hogy egy óra pinpong milyen izomlázat tud okozni a karodban! :) 
 • Futás: De szigorúan csak futópályán/füvön/döngölt földön/stb., a betonnal vigyázni kell, mert szétkoptatja a térdet, és ne felejts el előtte nyújtani! Ha soknak tartod az egy óra loholást, akkor iktass közbe szüneteket! Lehet egyedül vagy társaságban, zenét hallgatva vagy csendben, lassan vagy gyorsan, a lényeg, hogy élvezd!
 • Séta: Nincs is jobb érzés annál, amikor eső után kirándulsz egy nagyot az oxigéndús levegőt élvezve, vagy a barátoddal/barátnőddel kiruccantok egy város körüli sétára. 
 • Ellipszisgép/Futógép: Hatásos multifunkcionális benti edzés, mert lehet közben zenét hallgatni meg filmet nézni. Észre sem veszed és máris eltelt fél óra, amit futással töltöttél. Csakúgy, mint a futásnál, ha sok az egy óra, tarts szünetet!
 • Úszás: Alapjáraton szeretem a strandokat, de inkább a termálvizes részlegért voltam oda régebben, ahol csak áztatja magát az ember, de múlt héten a vásárhelyi uszodában megtettünk vagy 5-10 hosszt a barátommal, és meglepően fárasztónak találtam. Az a tervem, hogy szeptembertől beiktatok heti egy reggeli/esti úszkálást, láb-és karerősítés céljából, meg persze legfőképpen azért, mert  baromi jó érzés úszkálni! Nem csak felfrissít, hanem olyan igazi nyárérzést ad.:)
 • Felülés, fekvőtámasz, hasprés: Ezek a legáltalánosabb erősítő gyakorlatok, érdemes sorozatot is csinálni belőlük hetente többször, és meglesz a végeredmény. A neten rengeteg videó és leírás van, hogyan kell szabályosan elvégezni ezeket. Mindig törekedj a minőségre, ne a mennyiségre! 
 • Aerobic óra: Barátom anyukájával mentem el egy ilyen órára, magamtól biztos nem vállalkoztam volna rá, mert nem szeretem, ha látnak edzés közben,de nem bántam meg. Aranyos volt az aerobic edző, nem maradtam le annyira, mert egyenként figyelt mindenkire, és segített, ha elakadtam. A hátránya az ilyen tornaóráknak, hogy fizetősek, és megadott időpontban vannak. Aki azonban szereti közösségben érezni magát, és hatásos átmozgatásnak alávetni magát, mindenképpen próbálja ki!
 • Csapatsport: Nagyobb városokban akár választhatunk is, hogy az adott sportágon belül melyik egyesülethez szeretnénk tartozni. Egyre bővül a kínálat, például egyetemisták számára Szegeden rengeteg lehetőség van. Egyetem után sem szűkülnek be a lehetőségek, érdemes Facebook csoportokban tájékozódni, és már meglévő csapathoz csatlakozni vagy összefogva termet bérelni

holiday_1_2.png

Szólj hozzá!

David Benioff: Tolvajok tele

2017. július 30. 21:49 - rekavojnics

Egy könyv, ami megváltoztatta az életem

Szeretném bemutatni az egyik kedvenc kortárs írómat és könyvemet, a Tolvajok tele című regényt. Írója az 1970-ben született David Benioff, akitől két magyarul is megjelent művet olvashatunk. Az utolsó éjjel és a Tolvajok tele című alkotásai méltán elismert regények, azonban itt sajnos be is zárul a lista, hiszen D. Benioff teljes figyelmét lefoglalja a családja, illetve a népszerű Trónok Harca filmsorozat, aminek ő a forgatókönyvírója és producere. (Képen balra)

game-of-thrones-showrunners-feature.jpg

A történet a második világháború idején játszódik a Szovjetunióban. Főszereplője két orosz srác, akik viszonya ellentétes személyiségük ellenére is barátsággá kovácsolódik. Találkozásuk oka abban rejlik, hogy a németek ostromgyűrűbe zárják Leningrádot, ahol Lev Benyov lakik. Az éhező fiú egy ártatlan vétek miatt börtönbe kerül, ahol megismerkedik a dezertőrséggel vádolt Koljával. Az ezredes meglepő ajánlatot tesz: amennyiben a lánya lakodalmi tortájához szereznek tojást, szabadon távozhatnak. A bökkenő csak az, hogy a tojás luxuscikknek számít Leningrád éhező népének és a fiúknak nagy utat kell megjárniuk, hogy küldetésük sikerrel járhasson.

tolvajok_tele_01.jpg tolvajoktele.png eggs.jpg

Lev, az örök pesszimista a sakkon kívül igazán semmiben nem tartja magát tehetségesnek. Kolja ellenben egy optimista, életművész-költő. Egyetlen módjuk van a túlélésre: ha összefognak. Csapatukat Vika, az éles eszű katonalány egészíti ki. (Karaktere nagyban hasonlít a Trónok Harca-beli Arya Starkéhoz.)

- Sztálin meglátogat egy termelőszövetkezetet Moszkva mellett, kezdte viccmesélő hangján Kolja. Kíváncsi rá, hogyan haladnak az ötéves tervvel. 
 - Mondd csak, elvtárs, kérdezi az egyik parasztot, milyen volt az idei krumplitermés? 
 - Nagyon jó volt, Sztálin elvtárs. Ha fölpúpoznánk, egészen az Istenig érne. 
 - De hiszen nincs is Isten, paraszt elvtárs.
 - Hát, krumpli sincsen, Sztálin elvtárs.

A sztori rendkívül cselekményes, de kevés szereplőt használ fel művéhez, ami miatt nem veszünk el a részletekben. A mellékszereplők egytől egyig megelevenedő, érdekes figurák, folyton azt éreztem: csupán az írón múlik, hogy nem kapnak teret, ugyanis ha kapnának, biztosan mindnyájuk életéről regényeket lehetne írni. Kifejezetten tetszett, hogy a regény keretes szerkezetű, a nagypapa szerelmének elmesélése közben elevenedik meg a világháború borzalma. ("Jó a rosszban-effektus") Lev és Kolja két, a maguk módján romlatlan kamaszsrác, akiket nem fertőzött meg a háború mocska. Véleményem szerint nem lehet a háborúra fogni a gonoszságokat. A könyvben szereplő 'emberek' (kezdve a kannibáloktól, a kutyákra taposóaknát szerelő katonákon át a 14 éves kislányt megerőszakoló-megcsonkító tisztekig), valójában halottak. Aki ilyenekre képes, belül már nem él. 

Lehet, hogy közhelyeket mondott, de segíteni akart, (...) és ez fontosabb, mint az eredetiség. 

D. Benioff zseniálisan tartja fenn az feszültséget 272 oldalon keresztül, leírásai mint vibráló és folyton pörgő filmkockák tárják elénk az eseményeket. Amikor már elhiszi az olvasó, hogy a világon csak kegyetlenség és fájdalom van, akkor az író fellibbenti a fátylat, hogy igenis van miért élni. Ajánlom mindenkinek ezt a zseniális alkotást, akik egyszerre szeretnének sírni, nevetni, kikapcsolódni és elgondolkodni.

Ha tetszett a könyv...

covers_68062.jpg

Érdemes elolvasnod David Benioff első regényét is. Az utolsó éjjel magyarul 2003-ban jelent meg a Gabo Kiadó gondozásában.

David Benioff: Az utolsó éjjel

Spike Lee Az utolsó éjjel címmel nagysikerű krimit rendezett belőle, Edward Norton főszereplésével. Íme a filmtörténet egyik legzseniálisabb, leghosszabb és egyben legdepressziósabb monológja:

Szólj hozzá!